کره
کره یک محصول لبنی است که از چربی و پروتئین موجود در شیر تهیه میشود و معمولا با جدا کردن چربیهای جامد از مایع خامه یا شیر تولید میشود. نتیجه یک امولسیون نیمه جامد از آب در روغن، با طعم غنی مشخصه کره و بافت صاف به دست میآید (امولسیون مخلوطهای پایدار از روغن و چربی و آب است).
کره در ابتداییترین شکل خود از چربی، آب و پروتئین شیر تشکیل شده است. با این حال، انواع مختلفی از کره وجود دارد، از جمله انواع شور و بدون نمک. کره شور حاوی نمک اضافه شده برای طعم دادن است البته در اینجا نمک به عنوان نگهدارنده نیز به کار رفته است، در حالی که کره بدون نمک طعم خنثیتری را ارائه میدهد و اغلب در پخت برای کنترل محتوای نمک کلی غذا ترجیح داده میشود.
مواد مغذی در ۱۰۰ گرم کره
کالری: تقریبا ۷۱۷ کیلو کالری
چربی کل: حدود ۸۱ گرم
چربی اشباع شده: تقریباً ۵۱ گرم
چربی تک غیراشباع: حدود ۲۱ گرم
چربی اشباع نشده: حدود ۳ گرم
کلسترول: تقریباً ۲۱۵ میلی گرم
سدیم: حدود ۶۴۳ میلی گرم
کل کربوهیدرات: تقریباً ۰.۱ گرم
فیبر غذایی: کمتر از ۰.۱ گرم
قندها: کمتر از ۰.۱ گرم
پروتئین: کمتر از ۱ گرم
مارگارین
مارگارین به عنوان جایگزینی برای کره استفاده میشود و از روغنهای گیاهی تهیه میشود. این کره گیاهی در گذشته به عنوان یک جایگزین مقرون به صرفه برای کره، به ویژه در زمانهایی که کره گرانتر بود، درست شد. فرآیند اصلی تولید مارگارین شامل هیدروژنه کردن روغن گیاهی است که آن را از حالت مایع به جامد میرساند و به مادهای قوام دار و قابل پخش روی نان تبدیل میکند.
مواد مغذی در ۱۰۰ گرم مارگارین
کالری: تقریبا ۷۱۷ کیلو کالری
چربی کل: حدود ۸۱ گرم
چربی اشباع شده: تقریبا ۱۶ گرم
چربی تک غیراشباع: حدود ۳۰ گرم
چربی غیراشباع چندگانه: حدود ۳۰ گرم
کلسترول: تقریباً ۰ میلی گرم
سدیم: حدود ۸۹۰ میلی گرم
کل کربوهیدرات: تقریباً ۰.۱ گرم
فیبر غذایی: کمتر از ۰.۱ گرم
قندها: کمتر از ۰.۱ گرم
پروتئین: کمتر از ۱ گرم
کره یا مارگارین؟ مساله این است
استفاده از مارگارین یا کره به عوامل مختلفی از جمله نیازها و ترجیحات فردی بستگی دارد. در این بخش به برخی از ویژگیهای این دو ماده غذایی محبوب از نظر سلامت میپردازیم.
چربی اشباع شده
کره: سرشار از چربی اشباع شده است که میتواند به افزایش سطح کلسترول کمک کند.
مارگارین: اغلب به گونهای فرموله میشود که چربی اشباع کمتری داشته باشد، و برخی از انواع آن به طور خاص به گونهای تولید شدهاند که دارای چربیهای ترانس کم یا بدون چربی باشند.
چربی ترانس
کره: حاوی چربیهای ترانس طبیعی در مقادیر کم است.
مارگارین: در گذشته برخی از مارگارینها به دلیل هیدروژنه شدن دارای چربی ترانس بالایی بودند. با این حال، بسیاری از فرمولاسیونهای امروزی مارگارین چربیهای ترانس را کاهش داده یا حذف کردهاند.
کلسترول
کره: حاوی کلسترول غذایی است.
مارگارین: معمولا گیاهی و بدون کلسترول است.
مواد مغذی
کره: حاوی ویتامینهای طبیعی مانند A، D و E است.
مارگارین: برخی از مارگارینها با یک سری ویتامینها از جمله ویتامین D غنی شدهاند.
منابع تولید
کره: با پایه حیوانی، مشتق شده از شیر تولید شده است.
مارگارین: اساسا گیاهی است که از روغنهای گیاهی تهیه میشود.
طعم و بافت، اهداف و کیفیت
کره: به دلیل طعم و بافت غنی آن شناخته شده است.
مارگارین: بافت و طعم میتواند متفاوت باشد، و هدف برخی از فرمولاسیونهای مارگارین تقلید طعم کره است.
اهداف رژیم غذایی: افرادی که قصد کاهش مصرف چربیهای اشباع را دارند، ممکن است مارگارین که دارای محتوای چربی کم اشباع است را انتخاب کنند.
کره یا مارگارین؛ کدامیک طبیعی است؟: کره محصولی است که حداقل فرآوری شده است، در حالی که مارگارین تحت فرآوری قرار میگیرد که ممکن است شامل هیدروژناسیون یا استریفیکاسیون باشد.
منبع:همشهری آنلاین